En annan blick

Under våren har jag haft äran att få vara testläsare av två manus. Förtroenden jag är väldigt glad över. I gengäld har jag fått mitt eget manus granskat inför en sista omskrivning. Och den är så värdefull, den andra blicken. Nya ögon som ser det jag inte kunnat sätta fingret på själv men som ändå skavt. Eller det som  fingret borde ha satts på (backspace) men som undvikits allt för länge.

Två saker står ut från det att ge och få återkoppling. Den första: en riktigt stor tidsmiss i min historia. Helt obegripligt att jag inte sett det förrän nu. Här har jag gått och tänkt att jag färdigställde manuset för ett år sedan och ångesten över att jag redan skickat in till mina favoritförlag växer för varje sådan upptäckt. Men jag antar att det hör till utvecklingen av mitt oerfarna författarjag. Den andra upptäckten är hur roligt det är att test- och korrekturläsa. Och hur fantastiskt det är att upptäcka nya saker att gilla, att vilja bli bättre på. Det ger både motivation och energi.

Det är något meditativt att gå in i en text och fokusera på detaljerna. Men även i växlingarna mellan att se helheten i teman och handling till orden som bygger upp det, hur språket fungerar. Det är något som känns mer och mer lockande att utforska. Kanske bor det en lektör, redaktör, manusutvecklare eller annan nörd jämte författaren i mitt ordhärjade hjärta.

Som en parentes har jag alltid velat vara en nörd. En gång köpte jag frön för att driva upp egna kaktusar i ett försök att skaffa mig en hobby. De är alla sedan länge döda. Men skrivandet, jag kan omöjligt se hur jag skulle kunna ta död på det. Ju mer skrivrelaterat i livet, desto bättre.

Det har hur som helst blivit ännu tydligare i vilka delar av romanbygget jag helst befinner mig. Jag fortsätter pilla med redigering och detaljer i det manus jag kallar det första. Älskar att ha en hel text att jobba med. Det svåraste är att sätta igång och skriva nytt, där jag fortfarande är med det andra projektet. Kanske är den här sista redigeringsrundan ett prokrastinerande inför att skriva råmanus igen, men det är ett behagligt och givande sådant. Förhoppningsvis leder det också till en ny inskickning och kanske något mer, om allt till slut landar på rätt plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.