Misstag, fel och tvivel

Det är sommar och semester, mitt i juli. Jag har sett fram emot att skriva mer – och att skriva om att skriva – men det som verkat enkelt i tanken har visat sig vara svårare i praktiken. Dels är det det här med att ha semester och vara småbarnsförälder, dels är det det här med självförtroendet och peppen, den inre hejarklacken.

Jag nöjer mig med att konstatera att man har en annan sorts semester med barn men förutom att hitta tid är det ju också det här med att faktiskt få något skrivet som en inte skäms allt för mycket över, att våga publicera och att envist traggla på även när hejaropen inte hörs, varken de yttre eller inre. Men det är lättare skrivet än gjort.

Det är just att skriva om att skriva som är svårt, den sortens texter jag har tänkt fylla den här bloggen med ett tag framöver när jag behöver en paus från mitt bokprojekt men inte kan slita mig från orden. För vem är jag att skriva något om skrivandet, vad vet jag annat än att jag med största sannolikhet och med regelbunden upprepning begår alla fel och misstag som varje nybliven amatör begår. 

I smyg sitter jag och skäms över att jag tror att jag kan skriva ett bokmanus, bara så där, rakt upp och ner, utan någon som helst erfarenhet (förutom alla de otaliga böcker jag läst och läst om de senaste trettio åren) och att jag då också skulle ha något att säga om själva hantverket, författandet … Det känns pinsamt.

Ibland undrar jag varför jag ens lägger timma efter timma, tidiga mornar och sena kvällar på det här och om jag någonsin kommer bli klar, jag måste ha skrivit över hundratusen ord på det här projektet snart, ändå innehåller manuset knappt trettiotusen. En del kapitel innehåller inte mer än en svag aning om vad som behövs: ”Något som förklarar det som kommer hända i kapitel 18, ungefär.”

Att känna sig nedslagen och osäker, att fastna i tankar om att ’’jag kommer aldrig komma i närheten av något som är läsbart’’ och att ’’jag har inte en aning om vad jag håller på med’’ försöker jag tänka på som en del av processen. Fel, misstag, tvivel och osäkerhet. Det hör till, alla drabbas av dem försöker jag trösta mig med, de flesta skriver förfärliga första utkast enligt Anne Lamott. 

Jag måste tänka positivt och fortsätta för det finns några få saker jag verkligen älskar att göra och har älskat hela mitt liv: att läsa, att lära mig nya saker – jag skulle kunna ge uttrycket ’’Learning by doing’’ ett ansikte – och historier och berättelser i alla de slag och former. Det finns också några få saker som har varit absolut nödvändiga för mitt välmående och min utveckling: att skriva, att vara för mig själv och att få uttrycka mina känslor och känna mig som en kreativ människa.

Att jag försöker skriva en bok känns inte riktigt lika pinsamt eller konstigt när jag lägger ihop alla stenarna i grunden till den jag är, mer som ett naturligt nästa steg. Hybris? Varför inte.

Så medan jag tragglar vidare under sommaren med Boken så kommer jag skriva om hur det går och vilka problem jag stöter på men framförallt om hur jag gör för att ge självförtroendet en spark i ändan, hur jag hittar peppen och hejar på mig själv. Jag vill dela med mig av allt det som inspirerar mig och ger mig hopp om att lyckas och allt som gör att jag lär mig. För varje dag lär jag mig något nytt. Jag gör fel, jag gör om, jag försöker igen och jag försöker att hela tiden bli bättre. Jag tänker inte ge upp förrän det ligger en tjock bunt med papper på mitt skrivbord med en titel och mitt namn under den.

Även om det är sant att en inte kan sitta och vänta på att inspirationen ska slå till – det krävs även disciplin, tålamod, rutin och högkvalitativt te – så måste i alla fall jag då och då ge min inre hejarklack det bränsle den behöver för att komma igång. Peppen.

Och det finns mycket. Så mycket att inspireras av, så många fantastiskt begåvade genier till människor som lyckas förmedla känslor genom musik, litteratur, poesi, film eller vad det än kan vara som kan peppa igång mig och få mig att tänka på annat än mina fel, misstag, tvivel och min osäkerhet. Det vill jag framför allt dela med mig av. Och hur det hjälpt mig att komma hit.

Så de kommande inläggen under sommaren kommer handla om mina inspirationskällor. Små hyllningstexter till författare, kompositörer, regissörer, skådespelare och skådespelerskor och allt annat som inspirerat mig och förgyller mitt liv; det som får mig att tro att kanske även jag kan vara kapabel till att skapa något där mina känslor och erfarenheter kan få komma till uttryck, även om jag inte har en aning om vad jag håller på med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.