Vardagsboken och ett nytt sätt att läsa

Det här inlägget handlar inte om något nytt, själva grunden är rätt självklar, men jag tänkte ändå att jag ska sprida ordet vidare, generös som jag vill vara. Jag har äntligen upptäckt ett sätt att faktiskt komma ihåg saker jag läser och vad jag tänker. Och som en bonus har jag också fått anledning att utöka min samling av Leuchtturm1917 anteckningsböcker.

Det händer titt som tätt att jag läser en bok som förflyttar mig lite i min tankevärld, som gör att omgivningen ändrar form, perspektiven skiftar en smula. Jag syftar inte främst på skönlitteraturen, även om det kan ha samma effekt, utan snarare på facklitteratur och populärvetenskap, som Hjärnstark av Anders Hansen eller Tyst av Susan Cain, den typen av böcker.

All denna information och alla a-ha upplevelser i läsandet är som injektioner av ny energi direkt in i hjärnbarken. Varje gång tror jag att jag ska komma ihåg det; allt det intressanta, smarta, kloka och insiktsfulla. En så här bra bok vore orimligt att glömma, tänker jag. Efter varje läst bok tror jag att jag ska kunna briljera med dessa nyvunna kunskaper i någon lunchkonversation i köket på jobbet. Men så går det en vecka eller två dagar och jag minns inte ett skvatt, hur intressant eller revolutionerande det än må ha varit.

Jag vill ju gärna komma ihåg de där bra sakerna en snubblar över i livet. Innehållet i en bra bok, ett citat, en textrad ur en låt, en titel på en film eller något någon klottrat på en vägg i London. ”Thank you stranger for you theraputic smile”. Den där perfekta formuleringen som dyker upp i två sekunder och som jag vet att jag inte kommer att komma ihåg när jag kommer hem, hur många gånger jag än rabblar den tyst för mig själv. Det måste ner på papper.

Jag har alltid haft ett speciellt förhållande till anteckningsböcker och missar aldrig ett tillfälle att köpa en ny så i somras inhandlades det en sprillans ny grön Leuchtturm med prickade sidor för att starta min första ”Commonplace Book”. Översatt till svenska skulle det bokstavligen bli en alldaglig bok, vi kan kalla det en vardagsbok.

 

Jag fick tipset och inspirationen från en bloggare vars texter jag ibland ger feedback på. Han har skrivit om sina metoder för att samla kunskap här: https://mentaltetris.com/2017/06/28/collecting-and-compiling-personal-wisdom/

Snabbt sammanfattat så är en vardagsbok, som vi kan kalla det på svenska tills vidare, en bok som fungerar som ett litet idébibliotek. En referensbok för dina tankar, idéer, citat, anekdoter, observationer och annan information du stöter på i ditt liv. Syftet är helt enkelt att ha ett ställe att smala dina guldkorn för senare användning och jag tänker att det även är en strålande metod för att jobba med minnet. Jag minns saker bättre genom att skriva ned dem.

När jag nu läser en bok gör jag det alltid med min vardagsbok jämte mig, jag skriver ner och sammanfattar innehållet och mina egna tankar och reflektioner. Jag förstår inte varför jag inte alltid läst böcker på det här sättet.  Jag läser ändå för att jag vill veta mer om ett ämne och för att lära mig något nytt. Det är ju synd att låta kunskapen gå till spillo när jag ändå lagt tid på att läsa en hel bok.

Som exempel kan jag ta två av de senaste böckerna jag läst. Tio tankar om tid och Tio tankar om tid – tio år senare av Bodil Jönsson. Jag har läst med pennan i handen och med små färgglada stickers vid min sida. Jag har hummat och nickat för mig själv, fällt en tår av igenkänning. Strukit under, cirklat in och gnidit fast färgglada flärpar för glatta livet. Det gick åt många flärpar Bodil.

Jag har sammanfattat det jag läst i vardagsboken, de bästa citaten och resonemangen och på så sätt hoppas jag nu att jag kommer minnas lite bättre och framför allt har jag enkel åtkomst till alla klokskaper om jag inte minns dem ordagrant. (Jag kan smygläsa dem innan lunchen på jobbet och hoppas att minnet håller ihop i trettio minuter så att jag kan framstå som lite härligt avslappnat påläst.)

Det som tilltalar mig mest, förutom lärandet, är att de här anteckningsböckerna över tid blir en samling av mina favoritcitat, tankar, idéer och funderingar. Jag har en lista över mina värsta och bästa ord. Jag skriver ner formuleringar och tips som dyker upp i de poddar jag lyssnar på. Namn på låtar, känslor från filmer. Jag skapar min egna heliga skrift med allt jag inspireras av.

Det är inte bara ett sätt att arbeta med minnet, det blir som en tidskapsel med allt vad jag läst, tittat och lyssnat på och funderat över det här året och förhoppningsvis många år framöver. Vilket fantastisk sätt att dokumentera sin egna utveckling, vad sur jag är över att jag inte gjort det här sedan jag var femton.

Som avslutning vill jag dela med mig av några av de guldkorn från Tio tankar om tid och Tio år senare jag skrivit ned. Det blev några stycken, orkar du inte läsa alla så läs i alla fall nummer tre. Eller åtta, eller nio, eller egentligen tycker jag du ska läsa böckerna!

Jag älskar dem verkligen, det är så mycket i dem jag vill ta till mig för att bli lite klokare, friskare och lugnare. Jag tror jag återkommer till mina egna tankar om tiden i nästa inlägg. Men, tills dess ger jag dig något ännu lite bättre, ganska mycket bättre, lite Bodil-klokskaper. Jag hoppas du även hittat inspiration att starta din egna vardagsbok.

Här kommer Bodil.

”Gott-om-tid-glädjen är varken mer eller mindre fel än ont-om-tid-fasan. Attitydbytet är lätt – i princip. Däremot kan vanan att känna panik inför tidens gång vara svår att bryta.”

”Variation är all inlärnings moder.”

”Ingenting styr ju framtiden så hänsynslöst som en gammal tankestruktur. Därför är det främst genom förändring i tankesystemet som man kan påverka framtiden.”

”Framtiden består inte av någon bergvägg som vi alla kommer att köra in i på en och samma gång. Det finns heller inte något stup över vars kan vi alla kommer att falla. Vi kommer att göra som människan alltid har gjort: vi kommer att försöka.”

”Forward to basics: att man alltid skall spana efter det grundläggande, det avgörande.”

”Människan är i högsta grad en lokal företeelse som behöver lokal återkoppling för att förstå effekterna av det hon gör.”

”Sköter du ditt så sköter jag mitt. När en människa inte själv har några marginaler, förmår hon inte vara generös, vare sig mot andra eller mot sig själv.”

”Det är som om detaljerna har vunnit över helheten, det är som om vi har gett upp hoppet om mål och mening och greppet om de större sammanhangen.”

”Baksätesförarna (alltså de som själva inte gör något men som gärna och tvärsäkert kommenterar hur någon annan borde ha gjort istället) har vidgat sina domäner.”

För man kan ju inte veta förrän man har provat. Man kan faktiskt inte det. Och att prova utifrån sitt egna huvud och lära sig något av både dess process och resultat ger helt enkelt andra framtidseffekter än att bara obetänkt och ansvarslöst följa andras ”recept”.”

 

14 reaktioner till “Vardagsboken och ett nytt sätt att läsa”

 1. ”Tio tankar om tid” är en upplevelse! Jag anammade genast begreppet ”ställtid” och fick därigenom mitt ibland oförklarliga beteende förklarat. Jag sydde flera studentklänningar förutom din, och varje gång gjorde jag helt andra saker än det jag borde gjort, d v s sy. Tiden gick och krympte, medan jag istället storstädade eller grävde i trädgården. Stressen ökade, tills jag förstod att det var just ställtid jag höll på med. Varje moment i tillklippning och sömnad pågick i huvudet medan jag gjorde annat. Sedan när jag väl satte saxen i tyget, var klänningen redan sydd. I huvudet! Tack, Bodil! ☺️

  Gilla

  1. Ja det är fantastiska böcker. Tänk så viktig den där ställtiden är och vad viktigt att inse att vi inte borde kasta oss från uppgift till uppgift som en gärna gör i jobbet. Saker måste få ta tid. Jag har funderat mycket på gott-om-tid-glädjen och den ostyckade tiden. Jag vill dra ut på varje minut och att den ska räcka lika länge som en hård karamell och då kan det ju inte vara fullt upp hela tiden.

   Gilla

 2. Åh, så kul! Jag har nyligen börjat med en commonplace med. Hamnade här när jag googlade efter en svensk översättning/motsvarighet. Vardagsbok är suveränt!

  Så kul att flera håller på med det! Håller helt med dig. Tycker att alla borde börja med en! 🙂

  Gilla

  1. Kul att du hittade hit och att du gillar uttrycket vardagsbok! 🙂
   Har du utformat den på något speciellt sätt?
   Jag håller just nu på att skissa på en layout för att kunna kombinera min vardagsbok med min Bullet Journal,
   så jag får tillgång till allt livsviktigt i en och samma bok. Får fundera på ett namn till den kombon 🙂

   Gilla

   1. Jag har några sidor tillägnade till ”lösa” citat, och några för små idéer etc jag vill återvända till, men förutom det är det lite kaotiskt haha. Jag har satt en innehållsförteckning där fram och ett register där bak dock, så… Organiserat kaos, typ, haha! 😂

    Åh, lät spännande! Kommer du göra ett inlägg om det senare tror du? Hade varit nice att se hur du lagt upp det. Inspirerande! 😃 Och hoppas du kommer på ett passande namn! 😃

    Gilla

   2. Kul, jag älskar anteckningsböcker. Inget som slår penna och papper och när man får till en så där perfekt sida av krumelurer, citat, kladd och text. Det är så fint.

    Jag kommer absolut göra ett inlägg om det, lite längre fram mot nyår när det är dags att börja på en ny bok för 2018. Någon form av vardagsbok för hela livet, en vardagslivsbok kanske? 🙂

    Gilla

   3. Åh, ja, jag håller med! 😃 Helt underbart. Det och känslan när en börjar med en helt ny anteckningsbok… Känns alltid lite som en nystart liksom!

    Woho! Låter bra. Haha, ja, strålande ord, kör på det! 😃 Har du några tips, eller inlägg, om bullet journals? Aldrig lyckats börja med det.

    Påtal om att skapa ord, och anteckningsböcker, har jag ett ord du kanske kommer gilla. Jag störde mig på att det fanns ord för andra hobbys, som bibliofili för böcker, filateli för frimärken, och så vidare, men inte ett för anteckningsböcker. Så, jag kom på ett potentiellt ord! Libellofili, från det latinska ordet libellus (liten bok, anteckningsbok). Tycker det klingar rätt fint! 🙂

    Wow, blev en väldigt lång kommentar nu. Sorry, blir alltid lite entusiastisk när jag snackar om sånt här, haha! 😄

    Gilla

   4. Jag får skriva ett inlägg om Bullet Journaling också då, lite längre fram. Jag tycker det är suveränt.

    Libellofili! Vad vackert, det är ju ett jättebra uttryck, det ska jag börja använda, tack så mycket för det. Jag tänker att det också påminner om både tyskans liebe och italienskans bello. Extra fint.

    Men skönt att det finns fler som blir så entusiastiska över anteckningsböcker, eller förlåt, över libellofili! 🙂 Känns ofta som att jag är ensam!

    Gilla

   5. Strålande! 😃 Taggar, haha!

    Varsågod, kul att dela med sig! Och åhh, det tänkte jag inte på.. Blev ju ännu bättre nu, tack! 😃

    Samma här! Det är fint att hitta likasinnade. 🙂 Känns ibland som tjusningen med penna och papper glöms bort mer och mer nuförtiden, i och med det digitala. Trist, tycker båda är viktiga. Vad tycker du? 🙂

    Gilla

   6. Ja, jag håller med. Jag har försökt att ha en digital kalender någon gång men det känns så fruktansvärt begränsande på något sätt.
    Att skriver ner saker på papper med penna gör att jag minns det mycket lättare och det är en annan känsla i det.
    Jag minns att jag längtade så mycket efter att få lära mig skriva när jag var liten, jag brukade härma skrivstil och fyllde papper efter papper med runda krumelurer.
    Undrar om det sker speciellt ofta i dag 😉

    Gilla

   7. Håller med dig! Begränsande och nästan opersonligt på något sätt… Blir en helt annan känsla med en fysisk. 🙂
    Ja, exakt, samma här! 😃 Jag läste en studie som visade på att en lär sig lättare, och minns mer, när en skriver på papper istället för på en dator. Önskar jag kunde länka, minns inte riktigt namnet just nu.. Men så intressant!
    Och åh, så fint! 😃 Charmigt! Det börjar tidigt, haha. 🙂 Skriver du med skrivstil nu? 🙂
    Har en någorlunda liknande erfarenhet.. Jag brukade skriva en massa brev från olika karaktärer jag hade skapat, haha. Alltid tyckt om att skapa karaktärer och skriva.. Så försökte imitera vad jag trodde var deras handstil, osv. Var ett ganska underligt barn, kanske, men det var en kul lek. 🙂

    Förresten! Har du några boktips? 🙂

    Gilla

   8. Roligt med breven från olika karaktärer, smart sätt att utveckla och lära känna karaktärer på. Har du kvar dem? Jag hittade nyligen en hel papperskasse med brev jag fått från olika brevvänner som liten. Hittade några få som jag skrivit själv och inte skickat, det finns vissa tecken där på att jag också var ett rätt underligt barn. En tjej hade skrivit: ”Det vore bra om du kunde uttrycka dig lite mer, du är den tjatigaste brevvännen jag har, men du är en bra brevvän så det gör inget.” Haha. 😂

    jag skriver något mellanting mellan skrivstil och textande nu. Jag ville så gärna skriva fint men när jag väl lärde mig så var det, enligt min lärare, katastrofalt. Jag minns att det var min hemska skrivstil som var det mest diskuterade ämnet på kvartsamtal och föräldramöten. Jag skrev som en kråka ganska länge.

    Jag har massor av boktips! Men jag vet inte vad du gillar för typ av böcker? Jag rekommenderar alltid Gillian Flynn, hennes kvinnliga huvudkaraktärer är alltid befriande störda och intressanta. Margaret Atwood. Carlos Ruiz Zafón. Båda har skrivt många bra böcker. Den bästa bok jag läst på väldigt länge är Ett litet liv av Hanya Yanagihara. The Timretravellers Wife gillade jag mycket. Och John Ajvide Lindqvist är en favorit.Det finns så mycket…. 🙂 Har du några tips?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s